lördag 11 augusti 2012

Delårsrapport från Vårvädersvägen KB

När man renoverar är det inte bara viktigt att planera projektet noggrant när det gäller tidsåtgång utan också hur mycket det hela ska kosta. Är man två som ska vara med och betala kalaset är det extra viktigt, och man vill inte sitta där en dag med ett halvfärdigt badrum, tårar i frukostfilen och noll kronor på kontot. Jag är lite av en snålis och gillar när saker inte är alltför dyra för vad man får för pengarna och därför är det extra kul att renovera själv och försöka hitta billiga och bra grejor.

Vår budget (eller snarare grova estimering) för lägenhetsrenoveringen var en totalkostnad på 10 000 kronor per rum (tak, helrenoverade och målade väggar, trevligt golv), förutom badrummet, och hittills har vi lyckats hamna under budgeten. Totalkostnaden hittills för att ha helrenoverat Adams rum (som visserligen var i bra skick), hallen med klinkergolv, sovrummet med parkettgolv, nätverk/switch/uttag och gästtoaletten med klinker, kakel och helt ny badrumsinredning och blandare har blivit 23 000 kronor. Om man räknar bort Adams rum (vilket vi även gjorde i vår budget) så är vårt resultat alltså 7000 kronor under budget, eller ca 77% av det vi tänkt från början, och då hade vi inte ens räknat med nätverket. Inte alls dumt! Om man tänker på den potentiella värdeökningen på lägenheten som renoveringen gett (som visserligen är svår att beräkna såhär i förhand) känns det ännu bättre.

Vi kommer att behöva punga ut lite drygt 100 000 kronor för badrumsrenovering, ca 40 000 kronor för nya vitvaror (allting utom tvättmaskinen måste bytas), runt 10 000 kronor för sprutlackering av innerdörrar och köksluckor och sen runt 25 000 kronor för elarbeten. Vardagsrummet och vår blivande walk-in closet (för närvarande mer känd som "Klostergårdens Hiroshima") kommer antagligen att gå under budget, eftersom vi ska behålla golvet i vardagsrummet (ett jättefint parkettgolv i original) och lägga in ett laminatgolv i garderoben. När det gäller köket kanske det drar över budget lite, med stor golvyta och bänkskiva i massivt trä, men det får tiden utvisa.

Sen finns det ju hundra andra projekt man kan ägna sig åt soom också kostar pengar - t.ex. inreda balkongen, byta ytterdörr, köpa möbler och annan flärd, men det får bli senare projekt och under en annan budget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar