fredag 12 oktober 2012

*Trumvirvel... köksrenovering!



Jag måste erkänna att jag inte varit en särskilt ihärdig renoverare de senaste veckorna. Men jag måste också erkänna att jag faktiskt inte brytt mig så mycket om min inaktivitet som jag brukar. Prestationsångest och ett rejält avdrag på glädje-kontot brukar annars vara huvudtema när jag inte gör det jag förväntat mig av mig själv att orka och klara av oavsett kategori, men nu har jag faktiskt tagit det lugnt och tänkt att vidare renovering kan vänta och att en välbehövlig totalapatisk paus varit helt ok. Kanske är det för att våra garderobskonsoler fortfarande inte dykt upp på ikea, eller att vi är förhållandevis före i tidsplanen med enbart kök och gästrum kvar att renovera, för det känns inte som att det gör så mycket just nu att allt stått stilla...

Under september (+lite av både augusti och oktober) har jag legat i soffan och sovit varje dag efter jobbet, legat med kisande ögon framför dålig lördags-tv och varit lite smånöjd med mig själv när jag faktiskt orkat göra en kanna te eller gå ut med soporna. På något sätt har jag också omvandlat bilden av mig själv, för att kunna acceptera mitt öde lättare, och då blivit bekant med tanken att jag nog är en jättelat människa som inte har så mycket energi efter jobbet som jag hade önskat utan bara degar framför teven hela eftermiddagarna och helgerna...

Såhär i efterhand har jag kommit på att det nog var den där hattricken i halsfluss som gjorde mig så trött... och det är ju inte särskilt konstigt att jag inte orkat renovera under september när jag inte ens orkat med en sex timmar lång arbetsdag... så jag har alltså egentligen inte alls varit lat och omotiverat trött såsom jag trodde, utan bara inte helt frisk.

Efter drygt fyrtio timmars sömn förra helgen, mellan fredag eftermiddag och måndag morgon, hittade jag tillbaka till min vanliga energi och sedan i måndags har jag njutit av att faktiskt orka. Orka vara en bra förskollärare, orka handla mat, orka planera renovering, orka fixa småsaker osv osv...

Jag har haft lite svårt att sova de senaste nätterna, eftersom jag varit lite för exalterad över vår köksrenovering och hur vi egentligen ska genomföra den. Det som gör mig lite skeptisk till att sätta igång är dels att vi ännu inte haft en elektriker här som förberett eluttag för alla vitvaror + belysning (kommer ju i början av november i samband med badrumsrenoveringen) och dels att jag trots försök inte har någon riktigt färdig plan än (det är ett lite flummigt projekt där jag inte riktigt vet var jag ska börja). Det har i det här fallet varit positivt att vänta med renoveringen, eftersom jag kommit på saker efterhand som jag vill göra, t.ex. göra om ett överskåp till vitrinskåp och att vi kan ta vår gamla originalgarderob som stod i badrummet och snickra om till ett köksskåp som passar perfekt ovanför kylskåpet, där vi nu har ett ganska fult och outnyttjat utrymme. Sen är det alltid bra att dra sig lite extra för att starta renovering av en sån sak som ett kök, eftersom det är ett rum som är svårt att klara sig utan om renoveringen av någon anledning skulle kollapsa.

Jag har efter mycket fundering kommit fram till att jag ska börja med att måla taket i köket (som bland annat har väldigt fula fettfläckar ovanför spisen) och sen måla väggen där köksbordet står idag. Detta, och sen lite småmålning av element och lister, hade jag tänkt hinna med i helgen och det får utgöra etapp ett av köksrenoveringen.

Under tiden jag skrivit det här inlägget har jag väldigt spontant skissat på följande etapper för köket, där varje etapp kan ses som ett färdigt och avslutat moment som innebär att köket fortfarande går att använda.

1: Måla tak, vägg mot öster, element samt fönster/dörr/golv-lister (i helgen)
2: Ta ned gammalt kakel, släng den gamla spisen, sätt in gammalt köksskåp från källarförrådet på spisens gamla plats, höj och sätt in ny bänkskiva, gör hål för och koppla in induktionshäll (nästa vecka + veckan därefter)
3: Höj diskbänk, snickra ny sockel i nederkant av skåpen, komplettera inredning (snickra igen fula mellanrum mellan diskmaskin och skåpen bredvid), bygg om vask-skåpet (läckagesäkra), kakla, måla övriga väggar (nästa och nästnästa vecka + eventuellt mer tid).
4: Bygg in ugn och mikro, bygg in kylskåp och sätt skåp över, bygg sopsorteringslösning i städskåpet
5: Måla alla skåp, gör vitrin-skåp, lämna in luckor för sprutlackering
6: Lägg klinkergolv, foga, sätt lister


Ikväll har jag faktiskt varit och köpt färg på Flügger inför etapp 1 av renoveringen, och imorgon bitti börjar jag måla tak. Det kommer att bli så sjukt bra, det här!

1 kommentar:

  1. Skönt att du äntligen frisknat till och återvunnit din energi! Som ju är som tre-fyra vanliga människors. Jag menar, även Fantomen måste väl få ligga och chilla framför tvn på kvällar och helger ibland som en vanlig människa. ;-)

    SvaraRadera