fredag 7 juni 2013

Övergivna platser Lund - plaskdammarna i miljonprogrammen


Ni som känner mig väl vet att jag på senare år utvecklat en fascination för övergivna platser (öp), byggnadshistoria och byggnadsanekdoter. Igår roade jag mig med en kvällspromenad tillsammans med kameran och skrev därefter den här texten efter lite research både på wikipedia och på Klostergårdens byalags hemsida:






Lund är inte direkt en ÖP-guldgruva. Med en befolkning som sexdubblats på drygt hundra år (och då räknas inte ens alla studenter som inte pallat skriva sig på orten när det flyttat in) är bostadsbristen en av landets största. På sextiotalet (1962 närmare bestämt) påbörjades här bygget av ett praktexemplar på förlaga till miljonprogram - Klostergården (i riktiga lundabors folkmun även kallat KG)... en sorts funktionalismens mest rätvinkliga högborg. Därefter följde Norra fäladen (Fladden) och Linero. Byggandet passade väl in med grundandet av Lunds tekniska högskola 1961 och områdena skulle bestå av en social mix av studenter, äldre, barnfamiljer och nyanlända invandrare. Områdena var bilfria, gröna och kom med hela paketet - bibliotek, skola, fritidsgård, Ica och Konsum (man valde affär efter politisk åsikt), tobaksaffär, restaurang, bageri, postkontor, bygglek, central lekplats, vårdcentral, tandvårdcentral, apotek, kyrka, lagom hög pulkabacke... (ja, många av er känner väl igen det från era egna miljonprogramsområden där ute i Sverige)... och, sist men inte minst, en fontän/plaskdamm. Här kunde kvarterets kids bada på varma dagar eller ha båtrace medan föräldrarna delade en kopp kaffe på ängen runtomkring.


Allt var frid och fröjd till någon gång på nittiotalet när Sverige gick med i EU. Reglerna för vattenbassänger blev hårt reglerade för att undvika att barnen blev magsjuka av vattnet. Regelbundna kontroller skulle plötsligt göras (dagligen till och med) och speciella tekniska lösningar tas fram. Kommunen, med sina ständiga skattesänkningsreformer, såg ingen annan utväg än att torrlägga stadens plaskdammar. Nu står de här, på flera platser runtom i staden, som ett nedsjunket ufo i ett annars så sprudlande grönområde. Det finns planer på att fylla igen dammarna med betong och göra en vattenspegel, men projektet verkar gå sådär (än har jag inte sett någon betongbil köra förbi).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar